Op 29 mei 1866 werd de ‘Vereeniging tot het oprigten van een Museum voor Moderne Kunst’ opgericht door kunstenaars en kunstliefhebbers. Dit jaar viert de vriendenvereniging haar 150-jarig jubileum in het Gemeentemuseum.

Het Gemeentemuseum komt voort uit die vereniging, die met haar aankopen en schenkingen van eigentijdse meesters het museale beleid bepaalde. Hiermee wordt de basis gelegd van de spraakmakende collectie van de Haagse School, het Duits expressionisme en Mondriaan. De schilders die aan de wieg van het museum staan maken werk in een moderne eigen stijl die door een recensent voor het eerst de Haagse School wordt genoemd. De functie van de Vrienden is door de jaren heen gegroeid van collectievormer naar ondersteuner van het museum. De vrienden maken deel uit van een netwerk van kunstliefhebbers en kunstenaars die elkaar ontmoeten bij openingen, lezingen, rondleidingen, excursies en Vriendenavonden. Zij dragen ook actief bij aan onderzoeksactiviteiten en promotie van het Gemeentemuseum Den Haag, het GEM museum voor actuele kunst, het Fotomuseum Den Haag en Escher in het Paleis.

Van een museum voor eigentijdse Nederlandse kunst groeide het Gemeentemuseum uit tot een internationaal museum voor moderne kunst, toegepaste kunst en mode. De vrienden groeiden mee en 150 jaar na hun eerste aankoop zijn zij nog steeds actief in het verwerven van nieuwe aanwinsten voor de collectie. Door de jaren heen heeft de Vriendenvereniging vijfhonderd objecten aangekocht, geschonken of de aankoop mede mogelijk gemaakt. Circa de helft betreft beeldende kunst (schilderijen, tekeningen, sculpturen en installaties) en verder keramiek, mode, sieraden, muziekinstrumenten en meubilair. De vereniging heeft ruim 2300 leden.

Vrienden worden